Waarom Wordpress niet altijd de juiste keuze is voor je website of webapplicatie.
Wordpress, de 'go to' voor bijna iedereen die een website online wil gaan brengen. Het voorziet in een enorme behoefte en is ook vaak dé tool om relatief makkelijk en simpel een website online te brengen. Het ecosysteem van plugins is erg groot en de community ervoor al helemaal. Zo'n beetje elk (web)bureau heeft websites voor klanten gebaseerd op Wordpress in zijn portfolio.
Het is zo laagdrempelig en vanzelfsprekend om Wordpress 'kiezen' dat het ook vaak zonder blikken of blozen wordt ingezet. Ook omdat er voor velen niets anders lijkt te bestaan dan dat. Natuurlijk zijn er meerdere CMS systemen voorhanden zoals Drupal, Joomla en Concrete om er een paar te noemen in de zelfde categorie, met elk zijn voor- en nadelen.
The Dutch Lab onderscheidt zich door maatwerk oplossingen in te zetten voor zijn klanten. De reden waarom is simpel. Flexibiliteit. En daarmee bedoel ik flexibiliteit in dat er geen oplossing wordt gekozen waarbij al op voorhand technische keuzes zijn gemaakt die een belemmering vormen voor de flexibiliteit van de webapplicatie. Daarmee ook geen belemmering voor de website of applicatie die uiteindelijk een bepaalde functie moet vervullen.
Met zo'n oplossing maak ik bijvoorbeeld geen gebruik van plugins waarbij het risico bestaat dat zo'n plugin net niet aan de eis voldoet en daarom moet worden aangepast waardoor het vervolgens ook niet meer bijgewerkt kan worden bij belangrijke updates. (Wat meestal een risico is van een oplossing die niet meer goed in elkaar zit.)
Omdat er bij een maatwerkoplossing aan echt elke 'knop' kan worden gedraaid om de webapplicatie exact te laten doen wat er gewenst is, is er veel mogelijk. "Nee" verkopen op de vraag voor bepaalde specifieke functionaliteit is dan ook niet snel aan de orde.
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan zo'n maatwerk oplossing, maar tot op heden wegen die niet op tegen de voordelen in de cases die ik bij de hand heb gehad. Je moet het wiel zelf uitvinden voor functionaliteit die in een ander CMS standaard aangeboden wordt. Maar heb je dit eenmaal gedaan, dan valt deze uiteraard opnieuw of elders ook goed in te zetten.
Een goed voorbeeld van het inzetten van een maatwerkoplossing, is bij de opdrachtgever die de wens heeft om meer te doen met zijn of haar website dan het plaatsen van nieuws en relatief eenvoudige content alleen. (Waar Wordpress zeker een goede oplossing voor zou kunnen zijn). Een systeem waarbij bijvoorbeeld tickets in moeten worden aangeboden inclusief de afhandeling van de betaling ervan. Natuurlijk, daar zijn plugins voor te vinden. Maar dat brengt wellicht onnodige afhankelijkheden met zich mee en daarmee zit je ook redelijk vast een de functionaliteit die de auteur van de plugin heeft bepaald.
In (vooral de) IT gaat 't om de details. En die gaan altijd samen met zaken die de gewone bezoeker, of zelfs opdrachtgever, niet direct ziet. (Maar zeker wel ervaart.) Een goede gedegen implementatie waar je de controle hebt over de belangrijkste bouwblokken van de oplossing is daarom ook van onmiskenbaar belang in mijn ogen. Daarnaast leer je er zo ontzettend veel van, dat sommige onderdelen die als vanzelfsprekend worden ervaren ook nog eens op zo'n manier kunnen worden ingezet waar anders niet een aan wordt gedacht.
Dit stukje heeft de potentie om voer zijn voor discussie onder techneuten. Maar het is vooral bedoeld om de awareness te vergroten bij ondernemer met de vraag welke oplossing je voor welke website of applicatie wil gaan inzetten. Waarom wil je Wordpress inzetten voor je (nieuwe) website? Heb je je goed (en onafhankelijk) laten inlichten over eventuele alternatieven?
Ik heb wel eens de vraag gekregen om een website te ontwikkelen waarbij er veilig gegevens tussen partijen uitgewisseld moest worden. Daarbij was de 'eis' dat dit alles gebaseerd zou moeten worden op Wordpress. In mijn optiek is dit een goed voorbeeld van een oplossing waarbij juist geen Wordpress ingezet zou moeten worden. Uiteraard hier ook niet direct zonder meer een maatwerk oplossing. Een oplossing die zo goed mogelijk past bij de wensen van de klant en het liefst ook op de toekomst.
Wordpress is, in mijn ogen, een 'one size fits all' oplossing. Nogmaals, zeker een goede keuze in veel gevallen. Maar wanneer je wensen zich niet laten vatten in een 'one size fits all' oplossing, kies er dan ook niet blindelings voor zonder je goed te laten informeren.
Voel je na het lezen van dit artikel de behoefte om eens vrijblijvend te sparren? Dat kan op een zeer informele wijze.
Photo by Martin Adams