Waarom je Google analytics van je website zou moeten verwijderen.

Google analytics is, zoals velen weten, zo'n beetje dé basis tool om je website meetbaar te maken. Hoeveel bezoekers er op je website terecht komen, wat ze er doen, hoe lang men op je website blijft, waar ze vandaan komen, welke pagina's goed scoren etc. etc. Te veel om op te noemen.

Privacy

Voor veel websites een onmisbare bron (zelfs schat) van informatie om op te beslissen. Want dit doe je in veel gevallen gebaseerd op harde cijfers. Mits goed geïnterpreteerd.

Het probleem is echter dat deze tool in veel gevallen ook zonder na te denken ingezet wordt. Want, iedereen roept toch dat je Google analytics nodig hebt op je website? Wat men vaak vergeet is dat na verloop van tijd in ook veel gevallen nooit meer naar die gegevens wordt gekeken. Dat is een goed moment om te beseffen of zo'n tool nog een plek verdient op je website.

Wat je onbewust namelijk doet is Google voeden met data waar Google veel aan heeft. En in een tijd als deze moet je je afvragen of je je bezoekers (en indirect ook jezelf) daar een plezier mee doet. Je verschaft Google namelijk niet alleen inzichten in het bezoek aan je website. Je verschaft Google ook inzichten in patronen van zo'n bezoeker. Het leert zichzelf namelijk met zoveel data nog doeltreffender advertenties te serveren aan een bepaalde type bezoeker. Op basis van onder andere het gedrag van zo'n bezoeker. En dat allemaal met behulp van jouw(!) data die je makkelijk jarenlang zomaar doorstuurt. En ook al heb je nog niet eens zo veel bezoekers, je data is van onschatbare waarde voor Google.

Vervang de woorden 'Google' voor het gemak eens zo nu en dan met 'het advertentienetwerk' en je zal hopelijk al wat kritischer kijken naar het kleine stukje javascript wat je ooit op je website hebt geplakt of laten plakken. Zo makkelijk als dat ging.

Een bijkomend voordeel is dat je met de AVG (ja de marketinghype is alweer over, maar nog steeds van cruciaal belang) ook weer punten scoort wanneer dat onderdeel van je website is verdwenen.

Blijf kritisch met wat je deelt hoe klein het ook lijkt.

Photo by Siarhei Horbach on Unsplash