Hoe anonimiseer ik gebruikers voor Google Analytics?

24 Mei is niet meer ver weg. Je hoort nu veel over de AVG (GDPR) en je wil graag weten hoe die verwerkingsovereenkomst met Google nu in elkaar steekt. Dat laatste vereist een goede jurist om alle ins en outs op te sommen. Maar hoe je deze verwerkingsovereenkomst kan afsluiten binnen de Google Analytics omgeving kan als volgt.

In de Google Analytics omgeving kan je dit op accountniveau afsluiten. In 't engels staat de optie onder (Data Processing Amendment).

Daarnaast verdient het de aanbeveling je bezoekersdata te anonimiseren. (Ten koste van de nauwkeurigheid in je analytics data met betrekking tot geografische data.) Wat in het kort betekent dat het IP adres niet meer naar een specifiek IP adres kan worden herleid. Dit kan je doen door je trackingcode van Google Analytics script uit te bereiden met de volgende configuratie. In de meeste gevallen, waarbij je het standaard script gebruikt, volstaat het met het toevoegen van de volgende regel;

ga('set', 'anonymizeIp', true);

Uiteraard voldoe je hiermee bij lange na niet aan de AVG en zal je je nog moeten verdiepen in wat het allemaal nog meer inhoud. Maar dit helpt je in ieder geval al weer een stap op weg.

Daarnaast heeft het anonimiseren weinig nut wanneer data van de bezoeker over http wordt verstuurd. Daarom is de volgende optie ook aan te raden (vooral voor websites die nog geen gebruik maken van SSL/https):

ga('set', 'forceSSL', true);

Meer informatie over de AVG? Hulp nodig bij het inzichtelijk maken van de eigen informatiestromen? Neem contact op om eens te sparren.