Een eigen ticketsysteem voor het Dominicanenklooster in Zwolle.
Enkele weken geleden heb ik de nieuwe website van het Dominicanenklooster te Zwolle mogen lanceren. Na een vruchtbare samenwerking was dit een goed voorbeeld waarbij de inzet van twee partijen samen tot een soepele livegang heeft geleid. Een nieuwe website vergt namelijk tijd en effort van niet alleen de opdrachtnemer, maar ook zeker van de opdrachtgever. Dat wordt nog wel eens onderschat.
Waar de oplossing voor het klooster zich voornamelijk in onderscheid, is het feit dat er nu gebruik wordt gemaakt van een eigen ticket systeem.
Het klooster heeft een divers programma voor verschillende doelgroepen. Daarbij maakte het in het verleden gebruik van een externe dienst waarbij er voor elk ticket kosten kwamen kijken voor het gebruik ervan. Logisch natuurlijk, ook die moeten ergens van leven. Maar in het geval van het klooster was een kostenbesparing een prettige bijkomstigheid.
Juist omdat de website op een dusdanige manier is ontwikkeld, was er complete technische vrijheid. In dit geval hebben we hiervan gebruik gemaakt om de externe afhankelijkheid (met bijbehorende kosten) achterwege te laten met betrekking tot het leveren van tickets bij programma's.
Door deze oplossing aan te bieden heeft men ook direct invloed op veel andere zaken. Zoals bijvoorbeeld welke gegevens er van de bezoeker wordt gevraagd bij het bestellen van tickets. Dat is niet alleen fijn voor de AVG en de privacy van de bezoeker, maar het verlaagt ook nog eens de drempel om een bestelling te plaatsen. De enige gevens die we nu bij een bestelling vragen is het email adres omdat die uiteraard wordt gebruikt om de tickets af te leveren. (Uteraard worden de tickets betaald, maar die gegevens worden niet op de website opgeslagen.)
Na een bestelling worden de tickets netjes in PDF vorm, inclusief QR code, afgeleverd in de mailbox van de besteller.
Het klooster heeft zelfs de mogelijkheid om de tickets aan de deur te scannen op geldigheid. Er zijn legio QR code applicaties te vinden in de Apple Appstore en de Google Playstore.
Enkele van deze QR code/scan apps hebben ook de mogelijkheid om de gescande code door te sturen naar een URL naar keuze. Daarbij zelfs met optie om de response van die server op het scherm te tonen na elke scan. Super handig, want dat is exact wat men minimaal nodig heeft om een ticket te scannen op validiteit. Het maken van zo'n url, waarbij de QR code wordt doorgestuurd en het bijbehorende antwoord die de scan app wil ontvangen is door deze technische vrijheid relatief simpel te realiseren.
Eindresultaat? Een in korte tijd neergezet ticket systeem waarbij vrijheid is in de manier hoe deze in detail wordt ingezet. Naast het genoemde voordeel zijn er meer punten aangedragen en doorgevoerd waarbij o.a. de afhandeling van de betaling dusdanig slim wordt ingezet dat dit de opdrachtgever ook nog eens administratieve handelingen scheelt.
win-win!